2013 szeptember 24.

Markaérték, márkahatás...

... és ami mögötte vanA Superbrands díj - 800 márka elemzése

A GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködve 800 fős reprezentatív mintán online kutatás keretében a fogyasztókat kérdeztük meg, melyek számukra a legismertebb, legkedveltebb márkák.

A díjazottak körében már jól ismert a Superbrands nemzetközi definíciója, amely szerint „Superbrands az a márka, amely a saját területén kitűnő hírnevet szerzett. A márkához kapcsolt értékek olyan érzelmi és/vagy kézzelfogható előnyöket nyújtanak, amelyeket a fogyasztók elvárnak és elismernek.” A fentieken túl természetesen a bírák figyelembe veszik az adott brand tradícióját, történelmét, piaci szereplését, a márka reputációját, a vállalat goodwilljét, etikai megítélését, közismertségét, tudatos innovációját, márkastratégiáját. 2013-ban először azonban a bizottság tagjai mellett a fogyasztók is részt vettek a díjazottjainak kiválasztásában.

Ez azt jelenti, hogy a korábbiaktól eltérően nem csak a díjat már elnyert márkákat vizsgáltuk meg, hanem a GfK Hungária közel 800 márka ismertségét és kedveltségét is felmérte. A vizsgálat eredményeiből izgalmas, tanulságokkal teli képet kaptunk a márkákról.

Önmagában a márkák ismertségi és kedveltségi mutatói jó indikátorok, de így magukban nem adnak választ arra mitől is sikeres egy márka. Ezért a GfK munkatársai mind a 800 márkát bekódolták 6 ismérv alapján, amelyek a következők voltak:

1. a márkatulajdonos hazai vagy nemzetközi-e
2. milyen iparágban versenyez a márka
3. milyen régóta van a piacon a márka
4. mennyire erős a verseny az adott piacon
5. inkább fogyasztói vagy üzleti a vevőköre
6. rendelkezik-e a korábbi évekből Superbrands díjjal

A fő tanulságok között van néhány evidens eredmény, akad azonban néhány igencsak meglepő is.
Azon márkák, amelyek 2012-ben elnyerték a Superbrands díjat átlagosan 5,5 százalékkal magasabb ismertséggel rendelkeznek, mint akik nem szerezték meg a kitüntető címet.

Érdekes eredmény, hogy a nem klasszikus marketinget használó, de országos márkák a legismertebbek. Az ilyen népszerű márkanevek közé tartoznak jellemzően a múzeumok, mint például a Szépművészeti Múzeum, az egyetemek, mint például az ELTE és az olyan igazán népszerű színházak, mint a Vígszínház vagy a Budapesti Operettszínház. Mindez erősíti azt az egyre inkább elfogadott szemléletet az ilyen brandnek számító intézmények körében, hogy a sajtómegjelenésekre nekik is érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Az elemzés során konkrét reklámköltések nem, de a szokásos média költések becslése rendelkezésre állt. Olyan tipikusan sokat költő iparágak, mint az élelmiszer vagy a kozmetikumok piaca vagy akár a közműcégek egyedi helyzete azonban jól jellemzi az ismertség növekedését. Ha a legalacsonyabb átlagos ismertséggel bíró iparágat vesszük viszonyítási alapnak, a közmű cégek – például az ELMŰ – átlagosan 19 százalékkal, a kozmetikai márkák, mint a Nivea átlagosan 15 százalékkal, míg az olyan élelmiszer márkák, mint a Gyulai átlagosan 10 százalékos ismertségi előnnyel számolhatnak.

A tulajdonosi kör esetében három változót használtunk, elkülönítettük a teljesen nemzetközi, a magyar és azokat a hazai márkákat, amelyek már külföldi tulajdonos kezében vannak. Ide tipikusan a hosszú tradícióval rendelkező márkák, elsősorban élelmiszerek – mint a Boci és a Pöttyös – tartoznak. Az ebbe a csoportba tartozó márkák átlagosan 21 százalékkal magasabb ismertséget tudtak elérni, mint a tisztán magyar vagy tisztán nemzetközi márkák.

A kiegyensúlyozott versenyhelyzet jót tesz a márkák ismertségének. Három szempont szerint definiáltuk, hogy mit is jelent a versenykörnyezet. Elkülönítettük a kevés szereplős, kvázi monopol piacokat, a 3-5 versenytárssal bíró piacokat és a nagyon kompetitíveket. Azt találtuk, hogy magasabb ismertségre azokon a piacokon van leginkább esély, ahol vannak versenytársak, de nem túl nagy a kompetitív közeg. A 3-5 versenytárssal küzdő márkák átlagosan 19 százalékkal magasabb ismertségi értéket tudtak elérni, mint a monopol szereplők, vagy a túl fragmentált piacok szereplői. A 3-5 versenytársat tartalmazó piac leginkább valamelyik szakkereskedelmi területből került ki, pl. a bútorkereskedők, a benzinkutak vagy éppen a mobilszolgáltatók piacáról.

2013. szeptember
Dörnyei Otília, Sugatagi Gábor, GfK Hungária Piackutató Kft.