'04
Superbrands 2004
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'05
Superbrands 2005
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'06
Coolbrands 2006
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'07
Superbrands 2007
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'08
Superbrands 2008
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'09
Superbrands 2009
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'10
Superbrands 2010
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'11
Superbrands 2011
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'12
Superbrands 2012
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'13
Superbrands 2013
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'14
Superbrands 2014
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'15
Superbrands 2015
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'16
Superbrands 2016
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'17
Superbrands 2017
bizottság, díjazottak, könyv, gála
'18
Superbrands 2018
bizottság, díjazottak, könyv, gála
2014 szeptember 03.

A varázsszó: Vidámság!

Superbrands díj a Piros Orr Bohócdoktoroknak

A Superbrands Magyarország szakértői bizottsága idén már negyedik esztendeje választ ki egy olyan civil szervezetet díjazottként, akiknek munkáját nagyra értékeli és szeretné felhívni a figyelmet rájuk. A korábbi évekhez hasonlóan a bizottság tagjai idén is egy rendkívüli alapítvány a Piros Orr Bohócdoktorok mellett tették le a voksukat.

Ők azok, akik Magyarországon 1996 óta vallják, hogy a mondás, mely szerint a nevetés a legjobb gyógyszer, nem csupán közhely, hanem valódi tréning a testnek. Nevetés közben a mellkas izmai erőteljesen összehúzódnak, a hasüregben felgyorsul a vérkeringés, fokozódik a szívműködés, ezáltal javul a belső szervek oxigénellátása, az agyban pedig olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet, és egész testünket kellemes bizsergés hatja át. Ráadásul a vidámság vény nélkül, ingyen kiváltható és nincsenek mellékhatásai. :)

Nem csoda, hogy számos más elismerés mellett az elmúlt 18 évben végzett magas színvonalú munkával az alapítvány elnyerte a civil Superbrands díjat is.

A Bohócdoktorok célja pedig az, hogy minél több kórházban fekvő gyermek, sőt – Magyarországon elsőként – otthonokban élő idős ember fájdalmát, szorongását és szomorúságát enyhítse a nevetés rendszeresen adagolt gyógyszerével, így hozzásegítve őket egészségük és jó kedélyük mielőbbi visszanyeréséhez.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 27 képzett bohócdoktora az elmúlt 18 év alatt több mint 246 ezer beteg gyermeknek, valamint több száz idős embernek hozta el a gyógyító nevetést, de mivel a vidámságból sosem elég, az Alapítvány folyamatosan bővíti a bohócdoktori rendelések számát, szerte az országban, és mindent megtesznek azért, hogy minél több beteg gyermekhez eljussanak. Jelenleg 12 gyermekkórház betegeit és 2 idősotthon lakóit látogatják rendszeresen.

Ahogy belépnek a kórterembe, a bohócdoktoroknak a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk a pillanatnyi helyzethez: milyen a hangulat, mekkorák a gyerekek és milyen az állapotuk, esetleg van-e látogató valakinél, akit be lehet vonni a nevetésbe. A mosolyterápia mesterei ezután a tarsolyukból zenét, vidám varázslatokat, zsonglőrmutatványt, játékokat húznak elő és bevetik improvizációs eszköztárukat.

A Cirkusz Pacientusz művészetterápiás program keretében a hosszabb ideig kórházban tartózkodó gyerekekkel közösen készítenek előadásokat a kórház többi betege és dolgozója számára, így csalva mosolyt előadó és néző arcára egyaránt.

A Zenekaraván nevű legújabb programmal pedig a képzett bohócdoktorok olyan gyógyító- és tanintézményeket keresnek fel, ahol mentálisan és halmozottan sérült, speciális törődést igénylő gyermekek vannak. A különleges műsor keretében a bohócdoktorok zenélnek és énekelnek, a gyerekeket pedig, mint zenészeket vonják be az előadásba.

A vizitek sikerét minden esetben a bohócdoktorok szakmai képzettsége garantálja, amelyhez a precíz szervezés és a kórházi dolgozókkal való gördülékeny együttműködés is hozzájárul.

A nevetés nemzetközi nyelv, melyet a világ minden pontján megértenek. Ugyanakkor sokat tanulhatunk abból, hogyan nevetnek és nevettetnek más országokban. Épp ezért a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International (RNI) szervezethez, hogy a 11 tagállam, Ausztria, Magyarország, Németország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország, Palesztina és Új-Zéland alapítványai kölcsönösen segíthessék egymást szakmailag.

A magas színvonalú nemzetközi képzések és a közös rendezvények, mint például az éves nemzetközi bohóctábor, remek alkalom arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai összedugják pirosorrukat, és megosszák egymással tapasztalataikat, tudásukat. Az RNI pedig évek óta bohócdoktor-csereprogrammal is erősíti a nemzetközi kapcsolatrendszert, így képezve tovább a nevetés specialistáit.

A Piros Orr Bohócdoktorok művészetének titka az, hogy képesek a beteg gyerekek szívében felébreszteni a képzelőerő és az életöröm szikráit.